Volg ons :  

Werken met de wedge

Gereedschap voor het korte spel

Op de golfbaan kan men niet zonder. Fairway, zand, rough en semi-rough, de wedge zorgt voor mooie hoge ballen met veel spin en is een precisie-instrument. In het gebied binnen 100 yards rondom de rand van de green is de wedge de enige optie. Met een wedge bedoelen we de gap wedge, sand wedge en lob wedge. De pitching wedge heeft weliswaar "wedge" in de naam maar hij wordt gerekend tot de standaard set ijzers. Het gaat bij wedges om de precisie en de accuratesse van de club. Wedges hebben de kortste shaft en de hoogste loft van alle clubs in uw set. Dat loft belangrijk is blijkt wel uit het feit dat wedges eerder worden aangeduid met het aantal graden loft dan dat men het heeft over een bepaald type wedge.

Wat is een bounce sole angle?

Wedges, ook wel "scoring clubs genoemd", zien er uit als ijzers maar zijn het technisch gezien niet. In tegenstelling tot de reguliere ijzers zijn wedges ontworpen om te worden geslagen met minder dan een volle swingbeweging. Bij het spelen van een wedge kunnen we gebruik maken van een groot aantal verschillende slagtechnieken. Deze aparte, op zichzelf staande categorie clubs heeft een beduidend hogere loft dan de ijzers. Wedges zijn zwaarder en hebben een "bounce sole angle". Deze speciale sole laat, op het moment van impact, ruimte tussen de achterste rand van de clubhead (trailing edge) en de rand aan de voorzijde net onder het slagvlak (leading edge).

Een pitching wedge heeft in verhouding de minste ruimte (lage leading edge, low bounce, 47º-50º loft) onder de sole en is redelijk vlak of parallel aan de grond. De sole van de lobwedge daarentegen maakt een scherpe hoek en heeft veel ruimte onder de sole (hoge leading edge, high bounce, 58º-60º loft) bij impact. " High bounce" geeft u meer gewicht onderin de sole en een hogere lanceerhoek. De karakteristieke vorm van de clubhead voorkomt dat de "leading edge" zich teveel ingraaft in het zand en laat u beter onder de bal komen.

De breedte van de sole

Het "bounce sole angle" effect wordt vergroot of verkleind door de breedte van de sole. Hoe breder de sole, hoe minder groot de kans dat de club zich ingraaft. De extra weerstand zorgt ervoor dat u de bal gemakkelijker uit het zand "lepelt". Een "high lofted" wedge met meer bounce en een smalle sole heeft in de regel minder weerstand bij het door het zand slaan onder de bal. Let u overigens eens op de structuur van het zand in de bunker. Een vochtige, compacte en ondiepe zandlaag maakt dat de wedge zich anders gedraagt dan bij een droge, diepe en losgewerkte zandlaag. De meer ervaren speler kan beter met een smalle sole overweg omdat hij in staat is de diepte van zijn slag in de swing te controleren. Een smallere sole gaat soepeler door het zand en voorkomt dat u de bal te dun raakt of te weinig zand meeneemt.

De "straight face" wedge

De eerste golfer die het "bounce" principe verder ontwikkelde en succesvol in praktijk bracht was de van oorsprong Siciliaanse Gen Sarazen. In 1932 won Sarazen het British Open kampioenschap met een speciale, door hem zelf geprepareerde, club. Sarazen wilde, samen met de "Wilson Advisory Staff", een club ontwerpen die gemakkelijk door het zand zou glijden. Hij laste een extra stuk staal aan de sole en maakte daarmee de eerste sandwedge zoals wij hem nu kennen. Er zijn voorbeelden van eerdere wedges onder de naam "jiggers" of "lofting irons", maar deze hadden een holle (concave) clubface. De USGA en R&A bestempelde dit type slagvlak al in 1931 als "non-conforming".

Welk type wedge gebruiken?

De kwaliteit van uw wedge slagen hangt voor het grootste deel af van uw techniek, consistentie en accuratesse. Dat betekent in de praktijk veel en vaak oefenen. Er zijn tal van wedge opties die het korte spel vergemakkelijken. In hoofdlijnen zijn de wedges onder te verdelen in vier soorten: de pitching wedge, de sandwedge, de gapwedge en de lob wedge. De pitching wedge (PW), die zoals gezegd eigenlijk geen wedge is, heeft een loft tussen de 46º en 51º. Deze club wordt ingezet bij het maken van "full swing" wedge slagen richting de green en bij lange chip slagen. De pitching wedge kan afstanden overbruggen tot zo'n 125 yards.

De tweede optie is de gap of approach wedge. Deze wedge is speciaal bedoeld om het "gat" te dichten tussen de pitching wedge en de sandwedge. Een gap wedge heeft een loft van 50° tot 53° en kan ingezet worden in tal van verschillende situaties op de fairway en rond de green. De sandwedge (SW) heeft een loft van 54° tot 58°. Deze wedge is speciaal bedoeld voor het slaan uit de bunker of voor zeer korte slagen waarbij de bal hoog moet worden gespeeld. Ten slotte is er de lobwedge die meestal van gras af wordt gespeeld. Deze wedge met een loft van 58° tot wel 64° is bedoeld voor het maken van hoge en precieze slagen over obstakels heen.

Wat zijn de trends in wedges?

Omdat de loft van de korte ijzers in de loop der tijd geleidelijk aan omlaag is gegaan wordt het gebruik van speciale wedges steeds populairder. Bijna alle golfmerken hebben dan ook een ruime keuze in wedges. De uitstraling van een wedge is minder belangrijk, ook al staat die glanzende "nickel chrome" afwerking goed bij de rest van uw clubs in uw tas. Naarmate de speler beter gaat presteren zijn het met name de technische kwaliteiten waar hij op moet letten. Zo wordt er op dit moment veel aandacht besteed aan een USGA goedgekeurd groevenpatroon met voldoende spineffect en vibratiedemping, het voorkomen van hinderlijke trillingen.

Glanzende, reflecterende oppervlakten kunnen zeer storend zijn en leiden u allen maar af. Groeven zijn zeer bepalend voor het gewenste effect. Als u een zachte slag maakt is uw swingsnelheid laag en krijgt de bal minder spin. Met de juiste groeven echter kan u zacht en beheerst slaan terwijl u toch voldoende hoogte en backspin houdt. Voor de aanscherping van de USGA regels was dit gemakkelijk te realiseren met het dieper en scherper maken van de groef, nu dit niet meer is toegestaan vinden fabrikanten telkens nieuwe manieren om voldoende spin te genereren. Andere factoren die bij het kiezen van de juiste wedge van belang zijn, zijn het swingweight, de grinding (polijstwerk), de feel, de grip en het geluid. Terug

  • USGA goedgekeurde groeven Sinds 2010 is de productie en het verwerken van U-groeven, en vormvarianten die meer spin genereren aan banden gelegd. De scherpte van de rand van de groef maar vooral de onderlinge tussenruimte tussen de groeven moeten nu vallen binnen de nieuwe door de USGA vastgestelde toleranties. Groeven zijn lang een punt van discussie geweest en zekere zin zijn ze dat nog steeds. Inmiddels heeft de golfindustrie de nieuwe criteria geaccepteerd en zijn er tal van nieuwe (conforming) concepten op de markt verschenen die extra spin genereren en er voor zorgen dat u optimaal kunt werken met de wedge. Meer technische informatie over de door de USGA toegestane groeven vindt u hier.


    Illustratie: Ping
  • Voorkom slijtage. Onderzoek op de gemiddelde fabriekswedge heeft uitgewezen dat de groeven in het slagvlak en de ruwheid van het oppervlak snel kunnen slijten bij intensief gebruik. Een gladder oppervlak met versleten groeven geeft u minder balspin en consistentie in uw wedgeslagen. Houd de groeven dus vrij van rommel als modder, zand en aangekoekt gras. Gebruik een speciale borstel en veeg regelmatig uw groeven schoon.
  • Let op uw grip. Om te kunnen experimenteren met speciale wedgeslagen is een goede grip van essentieel belang. Bij een hoge slag pakt u de wedge wat korter waardoor er minder contact is tussen de grip en uw handen. Sommige golfmerken houden hier rekening mee en plaatsen een grip op de wedge die naar beneden toe dikker en iets langer is. Let hierop als u een wedge aanschaft. Of deze''baseball grips'' , zoals ze ook wel worden genoemd , bij uw speelstijl passen is een kwestie van uitproberen.


    Wedge grips van ondere andere Feel Golf
  • Wanneer welke bounce angle ? Als u uw wedgespel werkelijk wilt verbeteren is het belangrijk te weten wanneer u welke "bounce angle" nodig heeft. '"Low -bounce" (0-10°) wedges voor "tight-lies" , slagen van de fairway en bij een stevige en compacte ondergrond. "Standard-bounce" (10-14°) wedges bij normale of zachte condities en in het geval van een ondiepe divot. "High-bounce" wedges, (14°en meer) bij hoog gras, diepe rough, en/of een zachte ondergrond. Beoordeel de situatie en gebruik de juiste wedge.